SALAM SEJAHTERA...
ke'GIAN'an menjadi-jadi
pantang ada masa sket...nak masak
jer kerjanya..selain nak
memenuhkan entry blog bersawang nih...
mmg hobi BUDAK ITAM
memasak...x la pandai..
tapi BOLEH LAAAAAAAAA....
HEHEHEHE
hari nak masak kari
resepi asal dari blog femes ni...
BAHAN UTAMA:
1/2 kg daging lembu
2 biji kentang, belah 4 setiap biji
2 biji tomato,belah 4 jugak
2 biji tomato,belah 4 jugak
1 batang lobak merah, dipotong baji
semangkuk santan
1 1/2 camca besar kerisik
2 camca besar serbuk kari daging
1 keping asam gelugor
1 camca teh gula melaka
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
7-10 biji cili padi
1 hirisan nipis lengkuas
Bahan2 Tumis:-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 ulas bawang merah kecil, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris halus
Cara membuatnya:-
1:daging direbus sampai empuk
2:panaskan minyak, dan tumis bahan2
tumis hingga wangi.
Masukkan bahan2 kisar
dan tumis hingga wangi.
3:Masukkan rempah kari daging,
gaul rata dan tambah sedikit air.
4:Goreng rempah hingga
pecah minyak.Tuang santan
dan Masukkan lobak merah,
kentang dan kerisik.
5:Masak hingga
kentang dan lobak empuk,
baru ditambah dengan asam gelugor.
6:Biar mendidih.masukkan daging
dan air rebusan ,kacau sebati.
apabila daging,lobak dan daging
sudah betul2 empuk,
dah siap pon kari...
boleh dimakan bersama
nasi dan pekatkan kuah
klu nak makan dgn roti...
NYUMMM...NYUMMM
SELAMAT MEMASAK!!!
No comments:
Post a Comment
komen@kutuk