SELAMAT MALAM...
MASAK LEMAK UDANG DENGAN REBUNG
sebenarnya sangat senang
nak masak....rasa pon
tak menghampakan...
JOM MEMASAK!!!!
BAHAN2:
10 ekor udang
300 gm rebung
2 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang*
5 biji cili padi*
2 cawan air atau lebih*
sebatang serai
serbuk kunyit,garam,perasa.
2 keping asam gelugor
1 cawan santan
2 cawan air atau lebih
CARA2:
1:rebung direbus sehingga lembut
dan untuk menghilangkan bau rebung.
2: bahan2 bertanda (*) dikisar
dimasukkan dalam periuk
bersama air dan santan bersama
serai diketuk
masak sehingga mendidih,
3)masukkan perasa dan kunyit
4)masukkan rebung dan terus
dikacau untuk elakkan pecah minyak
5)akhir sekali masukkan udang ,kacau,
dan tutup api.
*udang tak perlu masak lama2...
nanti hilang rasa manis n keras...
senangkan masak lemak nih..
main campak2 jer...
sesuai untuk yang bujang,
takder masa...bukan pemalas yer...
hehehehhe
SELAMAT MEMASAK!!!
No comments:
Post a Comment
komen@kutuk