Thursday, June 11, 2009

MASAK ASAM TEMPOYAK IKAN PATIN

kepada korang (perempuan saje) yang bercita-cita nak berlaki kan orang pahang....arini nak diperturunkan resepi FEVERET orang pahang...di kategorikan dalam jenis masakan MAIN CAMPAK JER...MASAK ASAM TEMPOYAK IKAN PATIN,SELAMAT MENCUBA


Bahan-Bahan:
2 ekor ikan patin
sebiji timun masak bersaiz kecil (klu x nk pon x pe)
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
5 sudu besar tempoyak - ikut suka
sedikit daun kesum
1 inci kunyit daun kunyit
serbuk perasa - jika suka garam

Cara:1.Tumbuk cili padi,bawang dan kunyit hidup.

2. Masukkan bahan tumbuk dalam periuk.Tambahkan asam tempoyak.

3. Bubuh sedikit air,kacau pekat.

4. Masukkan timun masak dan bubuh air sehingga menutupi timun.

5. Didihkan.

6. Apabila telah mendidih,masukkan ikan,daun kesum dan sedikit daun kunyit.

7. Tambah air dan tunggu hingga ikan masak.

KEMUDIAN BOLEHLAH DIHIDANG BERSAMA NASIK PANAS

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk