Tuesday, August 9, 2011

KEK BUAH KUKUS


SALAM HARI SELASA,

Alhamdulillah,arini dah masuk ari k9 kita semua berpuasa,moga puasa kita diterima YANG ESA.sebenarnya sok ada exam,tapi kemalasan melanda,sangat malas nak baca buku dan mata asyik mengantuk jer...haisshhh..susah betul klu penyakit M melanda kan...malam ni nak kongsi satu resepi yang amat mudah disediakan...JOM MEMASAK..!!

BAHAN2 :
100 gm buah-buahan campuran kering- ikut citarasa
250 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
1/2 cawan gula hangus
 (1/2 cawan gula pasir, dihanguskan dan dicampur 1/2 cawan air- biar cair)
1 cawan gula castor (boleh kurangkan)
170 gm mentega

KAEDAH:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang. Lenser dan alas dengan kertas minyak.

2. Masukkan mentega dan gula pasir di dalam mangkuk. Gaul hingga gula hancur.

3. Masukkan telur, gula hangus, tepung dan buah-buahan campuran. Gaul rata hingga sebati.

4. Masukkan ke dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil .Kukus selama 1 jam atau bergantung kepada bahan yang digunakan.

5. Setelah masak, keluarkan dari loyang dan sejukkan sebelum dipotong.


boleh tambah parutan kulit lemon utk menaikkan bau kek.dan kek ni sepatutnya lagi gelap dari pic kat atas..mungkin sebab warna gula perang yang x beberapa nak perang sebab takut terhangit...


Kek ni sangat mudah dan mungkin boleh dimasukkan dalam list utuk hari raya..oklah nak sambung baca buku..hehehh...SELAMAT MEMASAK...

2 comments:

  1. mak saya ambil tempahan ni..sekali ambil 20 biji..tapi mak saya kukus 4jam..bila dah cukup 2jam, perlahankan api..

    ReplyDelete
  2. ooo...mesti tahan lama kan???tq for info...

    ReplyDelete

komen@kutuk