macam dah jadi trademark lak blog aku ni update jarang2..pastu entry dah basi...peduli kan sajer,,janji update ...hahhaa...2 mgu lepas ke PD untuk sessi menghitam kan kulit....tapi mmg aku tak puas ati sebab tak dapat mandi lama2 sebab ada ikan2 duyung yang nak balik awal...dah namanya menompang..ikut jerlah kan...jangan banyak songehh...
destinasi dituju...TELOK KEMANG....
Tak la cantik sangat klu nak banding pantai lain...tapi mmg aman kat sini...
tak ramai orang...tapi air kat sini tak bersih sangat...
menu utama dan wajib kalau g berkelah..ayam bakar...
aku klu dpt makan mmg buruk rupanya...hahhaa
mmg rugi klu ke pantai klu tak berendam...
sila abaikan wane kulit yang amat rentung selepas berendam...
janji puas..
aktiviti seterusnya adalah melayan budak kecik main pasir...
dah lama tak main pasir cam nih...korang nampak tak???
model kat depan tuhh mmg putih kulitnyer..
jelesss...
model kat depan tuhh mmg putih kulitnyer..
jelesss...
lepas 2-3 ari masih terasa sakit badan...mungkin sebab
syok sangat berendan n main lawan2 dengan ombak...
arini nak share satu resepi mudah...siyee mudah aku cakap...
bahan2 leh kisar dalam blender jer...pastu masukkan tepung...
kukuss>>>siappp>>>sejukkan>>>ngapppp.>>>errkkkkk
Bahan-bahan:
2 cawan gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur gred A
1 cawan pisang dilecek
3/4 cawan minyak masak
1 sudu teh esen pisang
3/4 cawan gula
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur gred A
1 cawan pisang dilecek
3/4 cawan minyak masak
1 sudu teh esen pisang
3/4 cawan gula
Cara(cara lambat utk mereka yang rajin)
1)Ayak tepung gandum,soda dan baking
2)Dalam bekas lain,putar telur dgn mixer hingga kembang
3)Kemudian masukkan pisang lecek,gula,minyak.Putar lagi sampai sebati
4)Masukkan gandum sedikit demi sedikit.Putar lagi.
2)Dalam bekas lain,putar telur dgn mixer hingga kembang
3)Kemudian masukkan pisang lecek,gula,minyak.Putar lagi sampai sebati
4)Masukkan gandum sedikit demi sedikit.Putar lagi.
5)Akhir sekali tambahkan esen pisang
6)Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40 minit
7)Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
6)Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40 minit
7)Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
ni la rupenyer kek yang dah siap..baunya mmg harum...
kalau bagi mereka yang tak la rajin..boleh jer blend semua
bahan2 kecuali tepung dan bahan penaik.
seterusnya masukkan bahan yang di blend ke dalam
mangkuk yang berisi tepung dan bahan penaik
kacau hingga sebati dan boleh la di kukus
mungkin rasa kek lagi sedap kalau dibakar...
kek ni putih jer sebab pisang tak ranum sangat..
sooo...lain kali beli laa pisang yang ranum dan
kehitaman...pisang tu plak pastikan pisang yang
bersesuaian...
sesuai utk buat sarapan dan minum petang..SELAMAT MEMASAK!!!
hr tu buat kek pisang kukus gak tp mcm tak jadi coz tak bape gebu & tak lembut,huhu..nak kne try lg ni..
ReplyDelete