Monday, October 24, 2011

PUDING TRIFLE

SALAM SATU MALAYSIA,

arini dah 24 aribulan ...x lama dah nak masuk bulan baru...nak masuk thn baru dah pon..haissshhh...makin tua nampaknya kan??:))...arini nak kongsi satu lagi resepi yang di copy n paste dari  DAPURCOMELKU,resepi ni mmg sedap tapi tak tau laa apa salahnya ...manis sangat...mungkin tersalah sukat agaknya....susunan agak berbeza ngn resepi asal tapi bahan2 semuanya sama..JOM MEMASAK..!!:)

Bahan

Swiss roll
1 tin fruit cocktail
10 gm jelly serbuk
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream(pilihan)
Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam bekas,basahkan swiss roll hingga lembab dengan 
air fruit coktail, ketepikan dulu 


Lapisan 2
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 1



Lapisan 3
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 3 (kastad).sejukkan sehingga kastad agak beku





Lapisan 4
ulang lapisan ke 2

Lapisan 5 (pilihan)
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, dan boleh ditabur dengan buah2 an sebagai hiasan(Budak Itam x letak)







dan inilah hasilnya....resepi ni agak manis bagi selera BUDAK ITAM..mungkin sebab terletak banyak gula...bg yg tak suka makanan manis2,disyorkan kurangkan sedikit gula dalam 1 atau dua sudu dari resepi asal..nak lagi sedap bolehlah dihidang bersama ice cream,,
SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

Post a Comment

komen@kutuk