Friday, October 28, 2011

FRESH FLOWER BOUQUET

 Salam hari jumaat yang penuh keberkatan..


Arini dalam sejarah idup aku g bli bunga fresh..sebelum ni cume bunga plastik je aku rajin beli.teringan gak laa nak gubah bunga fresh walaupon x berseni mana pon..hajat ati mmg nak bli bunga ros tapi dah abis la plak kat kedai yang aku g tuh,,last2 aku amik jer bunga daisy..









aku pon x sure harga pasaran cam mana tapi utk 20 kuntum bunga ni Rm 14.00..tapi daun2 pucuk paku tuh aku kutip jer tepi jalan walaupon kat kedai aku g tu mmg ada jual daun2 dan segala rumput rampai yg mmg la cantik2..tapi nak jimat nyer pasal aku kutip jer..ngehhh..aku pilih tema oren n kuning cair sebab aku rasa bunga konvo mestilah ceria kan??nak lari laa sket dari suasana romantik ngn wane2 pastel..
sebenarnya mmg sangat la byk bunga kat kedai tuh..aku jer yang tak tau nak amik bunga apa...so aku rasa bunga ni laa yang paling cantik kat mata aku,ada bunga orkid,carnation,tulip,pendek kata mmg mcm2 laa ada...














bahan2 nyer hampir sama ngan bunga konvo sebelum ni dan kaedah pon same jer...kali ni aku gune teddy bear ngn topi konvo camni..pastu aku ikat kat botol air mineral yang dipotong 2,pastu masukkan span basah bagi tujuan utk mengelakkan bunga cepat layu.ada orang bagi petua masukkan sedikit gula atau 2 biji panadol dalam air tu klu nak lagi tahan lama..












seterusnya aku balutkan separuh dari botol ni iaitu bahagian depan dengan kertas crepe yang keras.boleh la di kedut-kedutkan klu nak bagi menarik.pilihan warna terpulang kepada citarasa masing-masing.
















langkah seterusnya adalah dengan menyediakan kertas crepe yang dibalut dengan plastik transparent  berbunga warna senada.kemudian bolehla dibalut separuh bahagian depan botol tadi





















bunga boleh la disusun mengikut kehendak masing2 bersama daun2 ...bunga2 yang aku pilih agak besar sehingga tenggelam teddy bear kat tengah2 tu..bagi korang yang nak buat,aku cadangkan kurangkan sedikit jumlah bunga...oklah ..selamat mencuba..:))

1 comment:

  1. wah kretipnye..tp teddy bearnya lemas la,hihi..

    ReplyDelete

komen@kutuk