Tuesday, January 18, 2011

ACAR RAMPAI

SELAMAT MALAM MALAYSIA

klu entry sebelum ni ttg lauk kenduri
next resepi pon ttg lauk kenduri...
dicedok dari buku yg sama


terbitan ALAF 21
yang BUDAK ITAM pinjam 


kat LIBRARY....
teringin nak bli wat koleksi satu ari nnt
mmg best klu dpt collect buku 
masak memasak kan....???
JOM MEMASAK!!!!

BAHAN2:

1 biji lobak
1 biji lobak
secawan bunga kobis
segenggam kacang tumbuk
1 inci halia**
3 ulas bawang merah **
2 ulas bawang putih**
5 tangkai cili kering**
(bahan ** dikisar)
1 ulas bawang merah dan bawang 
putih diracik kasar
gula,garam,cuka secukupnya

CARA2:

1)celur lobak dan bunga kobis
dan ketepikan,

2)tumis bahan kisar sehingga garing

3)masukkan bahan perasa secukupnya
(letak cuka lebih pon sedap)

4)matikan api dan masukkan sayuran
gaul sebati dan taburkan kacang

5)sedia untuk dihidang
(letak dlm peti ais bagi sejuk
pon sedap..ala2 salad)




*perhatikan cara hirisan 
sayur tuh...klu mak aku tgk...
mesti mak cakap camnih..:
"HANG NAK BAGI 
LEMBU MAKAN KAAAA???..."


:))


klu nak diet mmg sesuai 
makan sayur2 macam nih...
klu kat kg,umbut kelapa
yang dicelur menjadi bahan utama
menggantikan sayuran kat atas...
mmmm...mmg sedap....
SELAMAT MEMASAK!!!

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk