Sunday, January 23, 2011

MASAK KICAP DAGING DGN SUHUN




SALAM HARI AHAD


arini last day kerja...sok cuti 2 ari,malas tul nak baca buku...sem baru dh start....azam nak dptkn pointer tinggi thn ni  mcm thn lepas jugak laa...berangan lagi....perut lapar nih...JOM MEMASAK!!!


BAHAN2:


250 kg daging (direbus)
sedikit suhun dan pucuk (direndam)
2 biji kentang
25 gm serbuk rempah(seperti kat bwh)





**rempah dibancuh dengan air


2 ulas bawang merah dihiris
2 tangkai cili kering digunting
1cm halia dihiris
1 biji tomato
1 tbsp kicap pekat 
1 tbsp kicap soya cair
minyak 
bahan perasa


CARA2:
1)panaskan minyak dan tumis bawang dan halia,
2)masukkan bancuhan rempah dengan api perlahan sehingga naik bau
3)masukkan kicap dan bahan perasa
4)masukkan kentang dan daging dan masak sehingga empuk
5)masukkan suhun dan pucuk
6)masukkan cili kering
7)tutup api dan masukkan tomato
8)sedia dihidang




*Tak comel betul rupa masak kicap nih..haissshhh...janji masuk perut kenyang...
sesuai dimakan dengan nasik,cicah dengan roti pon sedap...resepi ni ada kentang dan suhun,kuah akan cepat kering,jadi,letak kuah byk2!!


SELAMAT MEMASAK!!!

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk