Monday, January 17, 2011

KARI DAGING KERISIK

SALAM SEJAHTERA...

ke'GIAN'an menjadi-jadi
pantang ada masa sket...nak masak 
jer kerjanya..selain nak 
memenuhkan entry blog bersawang nih...
mmg hobi BUDAK ITAM 
memasak...x la pandai..
tapi BOLEH LAAAAAAAAA....
HEHEHEHE
hari nak masak kari
resepi asal dari blog femes ni...



BAHAN UTAMA:


1/2 kg daging lembu

2 biji kentang, belah 4 setiap biji
2 biji tomato,belah 4 jugak

1 batang lobak merah, dipotong baji

semangkuk santan
1 1/2 camca besar kerisik
2  camca besar serbuk kari daging 
1 keping asam gelugor
1 camca teh gula melaka
Garam secukup rasa

Bahan Kisar:-
4 ulas bawang merah kecil
 2 ulas bawang putih
 1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
7-10 biji cili padi
1 hirisan nipis lengkuas

Bahan2 Tumis:-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
1 ulas bawang merah kecil, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris halus

Cara membuatnya:-

1:daging direbus sampai empuk

 2:panaskan minyak, dan tumis bahan2 
tumis hingga wangi. 
Masukkan bahan2 kisar 
dan tumis hingga wangi. 

3:Masukkan rempah kari daging,
 gaul rata dan tambah sedikit air. 

4:Goreng rempah hingga 
pecah minyak.Tuang santan 
dan Masukkan lobak merah, 
kentang dan kerisik. 

5:Masak hingga 
kentang dan lobak empuk, 
baru ditambah dengan asam gelugor. 

6:Biar mendidih.masukkan daging
 dan air rebusan ,kacau sebati.
apabila daging,lobak dan daging 
sudah betul2 empuk,
tutup api dan boleh dihidang...







dah siap pon kari...
boleh dimakan bersama 
nasi dan pekatkan kuah 
klu nak makan dgn roti...
NYUMMM...NYUMMM
SELAMAT MEMASAK!!!

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk