Tuesday, January 25, 2011

IKAN PARI MASAK HIJAU



SALAM SATU MALAYSIA....

Esok dh kerja..mmm..malas tul nak g kerja kan..???.rasa cam nk duduk umah jer...tapi apakan daya...tak kerja duit pon tak ada...arini nak masak ikan pari yang BUDAK ITAM beli kat  pasar malam td...1st time siang ikan pari...x tau la caranya betul ker tak sebb kat KG mmg tak pernah siang ikan ni...semua mak buat... HUHU..setakat ikan biasa tu pandai la siang...resepi asal dicedok dari sini...dan sini....JOM MEMASAK!!!


BAHAN2:


10 ketul isi ikan pari-dibersihkan, potong, gaul dengan


kunyit & garam.

1 sudu besar bawang putih kisar


5 biji cili padi*



1 cm belacan*


2 tbsp cuka*


bahan (*) ditumbuk sekali

3-4 batang daun kari


1 batang cili hijau 


2 sudu kecil serbuk lada hitam


garam & serbuk perasa secukupnya

CARA2:


1:goreng ikan pari hingga garing,toskan minyak


2:tumis bawang putih,masukkan bahan ditumbuk


3:masukkan bahan perasa dan lada hitam


4:masukkan ikan pari goreng


5:gaul sebati dan akhir sekali masukkan cili hijau dan 


daun kari.


6:tutup api dan sedia dihidang.







Dah siap dan sedia dihidang...masalahnyer rumah 


berbau belacan...adoyai...sakit idung aku....biasa


laaa...duduk umah sekangkang kera...serba serbi tak 


kena....ok laa...ngantuk nih...nak tido...


SELAMAT MEMASAK!!!

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk