Wednesday, January 19, 2011

MASAK LEMAK LABU DGN TULANG IKAN


Masak lemak lagi????
mmm...itu jerlah yang cepat dan senang 
serta yang aku tau masak.....
yang advance2 tu mmg aku X tau...
memandangkan labu masih 
ada separuh lagi dalam peti
ais tuh...nak masak labu laa...
JOM MEMASAK


BAHAN2:

2oogm tulang ikan merah

1/2 kg labu

2 ulas bawang putih*

1/2 labu bawang*

5 biji cili padi*

2 cawan air atau lebih*

sebatang serai

serbuk kunyit,garam,perasa.

2 keping asam gelugor

1 cawan santan

2 cawan air atau lebih


CARA2:


1:labu direbus sehingga lembut

2: bahan2 bertanda (*) dikisar ,

dimasukkan dalam periuk

bersama air,santan , 

serai(diketuk) serta tulang ikan. 

masak sehingga mendidih,

3)masukkan perasa dan kunyit

dan terus dikacau untuk elakkan 

pecah minyak

5)akhir sekali masukkan labu ,kacau,


dan tutup api.








Dah siap pon...menu 


ringkas jer..nak canggih2


tak reti lagi....:)


SELAMAT MEMASAK!!!


No comments:

Post a Comment

komen@kutuk