Thursday, January 27, 2011

IKAN MASAK CUKA...

SALAM SATU MALAYSIA..


satu lagi resepi mudah dan sangat la senang untuk disediakan...ikan masak cuka nama diberi...nak guna ikan apa2 pon ok....lg sedap klu dpt ikan yang isinya pejal cam ikan tongkol atau tenggiri...ikan kembung pon ok jer...lagi sedap klu dibiarkan lama sebab rasanya lagi sedap apabila rasa masam dan rasa ikan sebati...BUDAK ITAM suka klu ikan digoreng garing..dan kuah akan sedikit gelap sebab ikan yang garing disamping rasa yang lagi best...semua orang ada selera masing2 kn.???JOM MEMASAK




Bahan2:

1 ekor ikan digoreng dahulu 
1 ulas bawang besar-dibelah 4
 2 ulas bawang putih-dihiris
1 inci halia-diracik halus
1/2 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh jintan manis-ditumbuk sedikit
3 sudu cuka 
5 biji cili padi-dipotong sedikit bahagian hujung
garam, perasa secukupnya-
air secukupnya

CARA2 nya:


1:tumis bawang besar, bawang putih, halia, jintan manis dan biji sawi sampai naik bau.
2:masukkan air dan cuka.
3: kemudian masukkan garam dan serbuk perasa.
4:masukkan ikan, biar mendidih.
5:akhir sekali masukkan cili padi.
6:biar mereneh sebentar dan bolehlah ditutup api.




Kalau guna ikan air tawar spt ikan haruan atau ikan talapia pon sedap.sangat senang disediakan dan sesuai untuk menu bagi kanak2 jugak...
SELAMAT MEMASAK!!!

1 comment:

  1. sedap lah hari2 kakak boleh lah mask untuk aku ok... jadi tukang gaji huhuhuhuh..

    ReplyDelete

komen@kutuk