Wednesday, March 9, 2011

IKAN TIGA RASA

SALAM HARI RABU...

sejak 2 menjak ni mood nk makan nasik mmg kurang...tak tau la apa ke hal dan penyakitnyer...asyik nak jadik kucing jer...tak pon makan menda lain selain dari nasik...mee ker...laksa ker...apa2 jer tapi bukan nasik...penat rasanya makan nasik tuh...macam la makan sebutir-sebutirkan???mungkin jugak klu nak makan nasik ni hati nak kene happy kan...gembira dan berbunga-bunga ala2 bercinta utk kali pertama..:)arini nak kongsi resepi ikan masak tiga rasa nih...seperti biasa...ratah macam tu saje...JOM MEMASAK...!!



Bahan A :
  • 2 ekor ikan (ikan bawal @ siakap @ apa2 saje)
  • 1 sudu besar tepung jagung (untuk menyalut ikan)
  • 3 ulas bawang merah 
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 3cm halia 
  • sebatang serai dititik
Bahan B (Untuk Sos) :
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 tbsp cili kisar
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil gula pasir
  • garam secukup rasa
Bahan C (Sebagai Hiasan) :
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 biji cili merah
  • 2 biji cili hijau
  • 2 biji tomato (belah 4)
  • sedikit nenas dipotong kiub
Cara-cara :
  1. Goreng ikan yang telah dilumurkan dengan tepung jagung  hingga garing. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
  2. Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumis bahan2 yang telah dihris hingga kekuning2an.
  3. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
  4. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
  5. Curahkan kuah ke atas ikan dalam pinggan hidangan tadi.Kalau nak lagi masam...boleh perah air limau


    sekelip mata jer ikan ni dah siap diratah,,,huhuh...nak sambung buat asignmnet nih...chaiyok...chaiyokk...SELAMAT MEMASAK!!!!

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk