Arini kerja2 gegeh untuk menyiapkan baki asignmnent bermula walaupon penyakit M menyerang dengan teruknya...ada 3 semuanya nak kene siap sebelum due date...perot pon tetap nak kene isi...arini nak masak ikan yang dh lama bertapa dlm peti ais tuh...resepi asal di curik kat SINI..JOM MEMASAK!!
BAHAN2:
- 2 keping ikan tenggiri(ganti ngn ikan tongkol)
- sedikit lada serbuk lada sulah
- 2 ulas bawang putih - dicincang
- 1 cm halia - dicincang
- 5 biji cili padi di potong (resepi asal x letak)
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar cuka
- 2 sudu besar madu
- sedikit garam dan gula/secukup rasa
- sedikit minyak masak
- Lumurkan ikan dengan serbuk lada sulah dan sedikit garam.Goreng dan ketepikan.
- Tumiskan bawang putih,cili padi dan halia hingga kekuningan.
- Masukkan kesemua jenis sos, madu, cuka, garam dan gula. Kacau rata sekejap.
- Masukkan ikan dan masak hingga sos teriyaki melekat2 atau bersalut pada ikan. Balik-balikan ikan.
- Tutup api dan angkat ikan.
rasanya kalau ikan ni dipotong kecil mungkin lagi sedap...lagi terasa sosnya...nama masakan ni ala2 name jepon..nper ekk??nak sambung buat asignmnent nih...GUDNITE MALAYSIA!!!.:)
rajin bebenor ko masak hadi.. =)
ReplyDelete