Wednesday, March 9, 2011

KEK COKLAT KUKUS VERSI 2

SELAMAT PAGI MALAYSIA

Skang dah jam 4 pagi tapi masih lagi jadi burung antu sebab gara2 asignmnet masih banyak tak siap..nak kata separuh jalan pon bukan la rasanya..terlalu banyak nak disiapkan...ini la penyakit bila buat asignmnet..suka buat last2 minit,,tapi tetap bersemangat nak buat ...:)...sambil2 buat asignmnet nak share resepi kek kukus ni...resepi asal boleh terjah kat SINI..sebelum ni mmg penah buat kek kukus tapi rasanya lagi suka kek versi ni sebab rasanya lagi sedap dan tak cepat keras walau letak dalam peti sejuk berhari-hari pon...JOM MENGUKUS!!!


BAHAN2:

1 cawan gula perang
1 cawan susu perisa coklat 
1 cawan minyak masak
3/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 tepung gandum
3 biji telur
1 tsp soda bikarbonat 
1 tsp baking powder

CARA2:

  1. Ayak tepung bersama bahan penaik
  2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
  3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
  4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
  5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
  6. Tutup loyang dengan aluminium Foil dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
  7. Angkat dan sejukkan.

kalini letak topping coklat putih....cairkan jer coklat putih guna kaedah double boiler...warne kek ni sangat gelap ..mungkin sebab guna susu coklat...


seperti biasa..ni jerlah deco yg pandai,,ahakss...ada sket lagi dalam peti ais boleh la buat sarapan pagi,makan tengahari dan makan malam...sib baik badan x mcm kek..:)...SELAMAT MEMASAK!!!

1 comment:

  1. Sedap gila lah kek ni nanti birthday aku boleh tolong buat kan kakak heheheh...

    ReplyDelete

komen@kutuk