Monday, March 28, 2011

PANCAKES aka LEMPENG OMPUTIH

SALAM SATU MALAYSIA...

pernah bilang berapa kasut yang korang2 semua ada???mungkin bagi yang kategori 'biasa2' mcm BUDAK ITAM ni...x sampai 5 pon kasut dalam simpanan peribadi tapi klu bagi org pompuan khasnya ...sah2 lebih dari 5 kan???secara amnya terdapat dua KATEGORI kasut...jangan salah baca yer....KATEGORI ...bukan JENIS2 kasut...kategori pertama ialah kasut fesyen atau FASHION SHOES...


ciri utama pada kasut seperti ini ialah cantik dan unik..material yang digunakan juga pelbagai...ramai yang juga mengeluh apabila beli kasut..."nice but not comfortable"...itu ciri utama KEBANYAKAN kasut fesyen...bayang kan kasut dengan tumit 5 inci....tanpa platform....arrrgghhhh...biar merana asalkan bergaya???bagi wanita yang nak nampak cantik mungkin sanggup memakainya...


antara jenama kasut yang boleh dikategorikan sebagai FASHION SHOES seperti CHARLE & KEITH,GUESS,9 WEST dan sebagainya
KATEGORI ke2 pula ialah kasut 'selesa' atau COMFORT SHOES...dan bagi mereka yang bermulut nakal...ada yang menggelarnyer kasut UNTIE2 atau kasut PEREMPUAN GEMOK...ciri utama pada kasut seperti ini ialah...rekaan (design) dan rupa bentuk kasut adalah berdasarkan bentuk kaki pengguna dan apabila dipakai bentuk tapak kaki seolah-olah sedang memijak lantai (rata)...kasut seperti ini juga biasanya mempunyai  'cushion' tambahan bagi menyokong tapak kaki apabila bergerak


rupa bentuk kasut juga selalunya adalah rekaan  asas tanpa warna atau aksesori yang keterlaluan..tidak seperti kasut fesyen.golongan yang biasa memilih kasut seperti ini ialah mereka yang mempunyai masalah sendi terutamanya warga tua atau mereka yang memilih keselesaan lebih dari kecantikan..
arini nak kongsi satu lagi resepi mudah dan agak sedap dimakan...terdapat mcm2 cara nak buat pancake atau lempeng omputih nih...resepi kali ni paling mudah dan juga adalah pancake yg paling asas...bahan2 mudah didapati dan tak mengambil masa yang lama utk disediakan...JOM MEMASAK..!!

Ingredients:
2 eggs
2 cups flour
2 tablespoons sugar
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
2 cups buttermilk
4 tablespoons butter
½ teaspoons vanilla extract
oil or cooking spray (for cooking
)




Step 1: In a large bowl beat eggs. Add buttermilk, butter and vanilla and mix well. Add flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt. Mix well until smooth and let batter set for a few minutes.
Step 2: Heat griddle or pan over medium heat. Brush lightly with oil or spray with cooking spray. You can test to see if the pan is hot enough by adding a few drops of water, if  or when the drops start to dance its hot enough.  
Step 3: Pour ¼ cup of batter onto the griddle. Cook on the first side until bubbles that form start to pop. You can also gently lift up the pancake to make sure the bottom is not overcooking, if it is the pan may be too hot and you will need to adjust the heat. Flip the pancake over with a spatula and cook until golden brown. Repeat until all the batter is gone.




selain makan dengan susu,boleh jugak makan dengan madu...x lupa kuah kari atau sambal ikan biliss..mmmmm sedapnyaaa...SELAMAT MEMASAK...!!:)

1 comment:

komen@kutuk