Monday, March 7, 2011

TONGKOL TERIYAKI

Arini kerja2 gegeh untuk menyiapkan baki asignmnent bermula walaupon penyakit M menyerang dengan teruknya...ada 3 semuanya nak kene siap sebelum due date...perot pon tetap nak kene isi...arini nak masak ikan yang dh lama bertapa dlm peti ais tuh...resepi asal di curik kat SINI..JOM MEMASAK!!




BAHAN2:
  • 2 keping ikan tenggiri(ganti ngn ikan tongkol)
  • sedikit lada serbuk lada sulah
  • 2 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 cm halia - dicincang
  • 5 biji cili padi di potong (resepi asal x letak)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar cuka
  • 2 sudu besar madu
  • sedikit garam dan gula/secukup rasa
  • sedikit minyak masak
CARA2:
  1. Lumurkan ikan dengan serbuk lada sulah dan sedikit garam.Goreng dan ketepikan.
  2. Tumiskan bawang putih,cili padi dan halia hingga kekuningan.
  3. Masukkan kesemua jenis sos, madu, cuka, garam dan gula. Kacau rata sekejap.
  4. Masukkan ikan dan masak hingga sos teriyaki melekat2 atau bersalut pada ikan. Balik-balikan ikan.
  5. Tutup api dan angkat ikan.

rasanya kalau ikan ni dipotong kecil mungkin lagi sedap...lagi terasa sosnya...nama masakan ni ala2 name jepon..nper ekk??nak sambung buat asignmnent nih...GUDNITE MALAYSIA!!!.:)

1 comment:

komen@kutuk