SALAM SATU MALAYSIA...
BAHAN2:
250gm tepung pulut
Sedikit jus daun pandan @ pewarna hijau
kelapa parut digaul sedikit garam
Air secukupnya
Gula melaka @ gula kabung di potong dadu
CARA2:
1:uli tepung dengan air dan pewarna hijau,nak letak
sedikit garam pon boleh
2:uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan atau
besen tempat adunan diuli
3:masak air dalam periuk sehingga mendidih
4:ambil sedikit adunan dan leperkan di tapak
tangan,letakkan gula melaka dan gentel atau bulatkan
tepung tadi
5:masukkan dalam air yang mendidih tadi,sekiranya
buah melaka timbul dipermukaan air,tandanya dah
masak dan boleh diangkat.
6:golekkan dalam kelapa yang dicampur sedikit garam
bulat kecil semua ada.....
makan buah melaka ni terasa macam berada dlm bulan ramadhan jer...naper ek???SELAMAT MEMASAK!!!
sedap nyer kakak.. knp aku dtg hari tu tak masak pun... nanti aku dtg aku nak korang masak sedap2 ok....
ReplyDelete