Wednesday, February 23, 2011

DAGING GORENG ASAM JAWA

SELAMAT PETANG

Arini masak simple jer..sebab BZ la konon nyer menyiapkan barut yang dah lama hajat dihati ni nak siap kan.....menu arini,daging goreng asam jawa sebab teringin sangat sejak jalan2 kat blog KAK SU...tapi ni cara mak BUDAK ITAM masak...mungkin sama jer kot...JOM MEMASAK!!


BAHAN2:


500 gm daging
1tbsp cintan manis*
1 inci halia*
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 batang serai*
air asam jawa secukupnya
bahan perasa secukupnya
cili api dan bawang besar secukupnya


CARA2:


1:bahan bertanda (*) dikisar halus dan perap bersama daging,lagi lama diperap lagi bagus
2:masukkan daging yang diperap dalam kuali dengan minyak yang sedikit,
3:masak hingga daging empuk dan masukkan air asam jawa,kalau nak kuah lebih boleh letak air banyak2
4:masukkan bahan perasa dan diikuti cili api dan hirisan bawang,boleh tutup api dan sedia dihidang




BUDAK ITAM x makan dengan nasik pon ratah macam tu jer sebab suka sangat dengan rasa serai dan jintan manis yang sebati dengan daging...sedar2 jer dah tinggal separuh...pastu ..aikkk..tinggal beberapa ketul jer???LAPAR AGAKNYA...huhuhu....bagi mereka yang tak suka jintan manis dan serai boleh la dikurangkan...




nak sambung aktiviti menjahit ni...harap2 mesin jahit tak buat perangai dan dapat bagi barut tu esok...harap2 muat ngn baby...OKlah...jumpa ext entry..SELAMAT MEMASAK!!!

No comments:

Post a Comment

komen@kutuk