SALAM HARI AHAD!!!
arini kerja lagi...mesti ramai orang arini..maklumlah arini kan ahad..antara hari yang menyakitkan hati..:))..arini nak masak daging...resepi asal di cedok dari buku chef femes nih tapi sebab ada barang2 yang takder...buat jer ikut versi sendiri..:)...JOM MEMASAK!!!...
terdapat lebih 20 resepi daging dalam buku nih..semua dalam cara yang mudah dan senang..nampak pon sedap...mmg berazam nak buat semua resepi dlm buku nih...harga buku ni pon murah,berbaloi beli dan buat koleksi...bukan buat tukun yer...atau pon makanan anai2...:)
menyelerakan sungguh tgk pic2 dalam buku nih...tergoda nafsu...:)
BAHAN2:
500 gm daging dihiris nipis dan direbus
2 sudu makan kicap pekat
2 tbsp tepung jagung (bancuh dengan secawan air)
2 tsbp lada hitam ditumbuk
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
selabu bawang besar
sebiji tomato
setangkai cili hijau
garam dan bahan perasa secukupnya
CARA2:
1:rebus daging sehingga empuk dan apabila air kering masukkan sedikit minyak dan goreng daging sehingga garing..kalau tak suka garing ..boleh goreng sekejap je...
2:masukkan bawang merah dan putih serta halia
3:masukkan pula lada hitam dan kicap pekat diikuti dengan bancuhan tepung jagung,
4:masukkan bahan perasa dan garam secukupnya
5:tutup api dan masukkan cili hijau dan tomato,kacau sebati
6:boleh diangkat dan dihidangkan
resepi yang senang dan mudah disediakan terutama bagi anak bujang dan juga bapak2 orang......SELAMAT MEMASAK!!!
terdapat lebih 20 resepi daging dalam buku nih..semua dalam cara yang mudah dan senang..nampak pon sedap...mmg berazam nak buat semua resepi dlm buku nih...harga buku ni pon murah,berbaloi beli dan buat koleksi...bukan buat tukun yer...atau pon makanan anai2...:)
menyelerakan sungguh tgk pic2 dalam buku nih...tergoda nafsu...:)
BAHAN2:
500 gm daging dihiris nipis dan direbus
2 sudu makan kicap pekat
2 tbsp tepung jagung (bancuh dengan secawan air)
2 tsbp lada hitam ditumbuk
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
selabu bawang besar
sebiji tomato
setangkai cili hijau
garam dan bahan perasa secukupnya
CARA2:
1:rebus daging sehingga empuk dan apabila air kering masukkan sedikit minyak dan goreng daging sehingga garing..kalau tak suka garing ..boleh goreng sekejap je...
2:masukkan bawang merah dan putih serta halia
3:masukkan pula lada hitam dan kicap pekat diikuti dengan bancuhan tepung jagung,
4:masukkan bahan perasa dan garam secukupnya
5:tutup api dan masukkan cili hijau dan tomato,kacau sebati
6:boleh diangkat dan dihidangkan
agak hitam sebab daging tu terlebih goreng...
resepi yang senang dan mudah disediakan terutama bagi anak bujang dan juga bapak2 orang......SELAMAT MEMASAK!!!
waaa tak dpt makan daging kakak masak.. dtg siang kakak tak ada waaaaaaaaaa nak gak..
ReplyDeletewaa dging lada itam,bestnya..leh cuba msk lunch japgi..
ReplyDeletep/s:dging msk asam pun simple sgt,dging perap ngan garam kunyit(kunyit bg ada kaler je)..goreng jgn garing,minyak sikit..masuk air asam jawa,bawang besar n cili api..