SALAM PAGI RABU..
Bahan2:
5 batang rebung
1 1/2 sudu besar serbuk kari ( dijadikan paste, bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar kerisik
1 sudu bahan kisar ( bawang + bawang putih+ cili kering)
1 sudu kecil udang kering ( di tumbuk kasar)
1 cawan santan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
CARA2:
1. belah rebung, jangan sampai putus,rebus rebung untuk kurangkan baunya.
2. Panaskan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak.Tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, kemudian masukkan pula paste serbuk kari dan udang kering, tumis hingga agak garing,
3.Selepas itu masukkan kerisik dan rebung,masukkan sedikit garam dan gula, masak hingga kuah pajeri agak pekat. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MEMASAK!!!
No comments:
Post a Comment
komen@kutuk