Tuesday, February 15, 2011

KUIH SAGU



SELAMAT MALAM MALAYSIA..


Kalau sebut kuih bronok...pasti ramai yang akan cakap 


tak tau @ tak pernah makan...tapi klu disebut kuih sagu 


pasti ramai yang tau ttg kuih nih..kuih bronok ni adalah


nama lain bagi kuih sagu yang digunakan di 


Terengganu(menurut pakcik gogel). kuih ni rasanya 


sangat lembut dan sedap(ek eleh tu pon nak taip 


ker??:)). BUDAK ITAM suka klu makan kuih ni yang 


disejukkan dalam peti ais.Rasanya lagi sedap... antara 


kuih wajib di bulan ramadhan,bestnya 


bulan ramadhan kan..???resepi asal dicedok kat sini,


JOM MEMASAK!!


Bahan2:


2 cawan sagu halus

4 cawan air

1 & 1/4 cawan gula


2 tbsp tepung jagung bancuh bersama sedikit air 


Kelapa parut + sedikit garam


Cara2:




1. Sagu direndam 1/2 jam,dibersihkan,letak dalam tapis 


utk keringkan airnya

2. masukkan gula dan air dalam periuk,masak sehingga 



gula hancur

3. Masukkan sagu serta pewarna dan kacau hingga



 sagu kembang.Apabila sagu sudah kembang,masukkan 


bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga agak 


kering

4. seterusnya boleh diangkat dan masukkan dalam 



loyang dan sejukkan sebelum dipotong.

5. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa



 muda parut yang telah digaulkan garam.

6. Hidangkan.





sangat mudah dipotong sebab letak tepung 


jagung...rasa pon lain sket...




batuk makin menjadi-jadi sebab banyak sangat makan 


kelapa nih...tak gaul dalam kelapa pon rasanya 


sedap...CUBALAHHHH...


SELAMAT MEMASAK!!!



2 comments:

  1. Amboi korang mlm2 mkn kuaih bukan main sedapnyer mcm ni makin sihat lah semua anak2 kakak kan hehehehe..

    ReplyDelete
  2. Dik.. bila nak letak tepung jagung?

    ReplyDelete

komen@kutuk